İlanı yayınlayan site de suçlu bulundu: ‘Tek ev yok’ reklamına para cezası
‘Tek ev yok’ diyen mal sahibi ve emlakçıya 10 bin lira idari para cezası veren TİHEK, bu kez reklamı yayınlayan ünlü bir internet sitesinin evlilik esasına dayalı ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi. durum.
Hürriyet’in haberine göre TİHEK, bu talimatı yerine getiren emlakçı ve ilanı yayınlayan internet sitesi ile ev sahibini de ayrımcılık suçundan kusur bularak cezalandırdı.
WEB SİTESİ DE SORUMLUDUR
Ev sahibi EG’ye 5 bin 958 TL, bu ilanı yayınlayan internet sitesine ise üstten 89 bin 571 TL idari para cezası verildi. TİHEK, yeni ihlal kararı ışığında “Öğrenciye, bekarlara, emlakçılara ev yok” ve benzeri ayrımcı ilanlar yayınlayan internet siteleri veya medya kuruluşlarına 90 bin TL’ye kadar idari para cezası verebilecek.
TİHEK Lideri Prof Dr Muharrem Kılıç, depremin ardından kiralarda ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla çok sayıda başvuru geldiğini söyledi. prof. Kılıç, ayrımcı ev sahibi gibi bu talimatı yerine getiren emlakçının ardından ilanı yayınlayan internet sitesinin ilk kez ayrımcılığı ihlal kararı verdiklerini belirtti. Kılıç, aldığı yeni kararlarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yeni kararımızda, ilanı yayınlayan internet sitesinin de sorumlu olduğunu belirtmiştik. Çünkü yasaya göre sadece ayrımcılık emrini verenler değil, bu talimatı uygulayanlar da suçludur.”
ŞİKAYET İLE BAŞLADI
D.Ö için İzmir’de istediği daire bekar olduğu için reklamveren EG tarafından kiralanmadı. Apartman sahibi ayrımcılık konusunda uyarılmasına rağmen ‘Şikayet et düzeltmem’ şeklinde yanıt aldı. Bunun üzerine D.Ö. TİHEK’e, hem Resident EG’ye hem de ilanı yayınlayan internet sitesine ‘medeni duruma göre ayrımcılık’ yapıldığı iddiasıyla şikayetçi oldu. TİHEK, D.Ö.’yü buldu. Sağ. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa Mahkemesi’nin ayrımcılık yasağına ilişkin kararına dayanan 2 Mart 2023 tarihli TİHEK kararında kısaca şu ifadelere yer verildi:
“Mevzuatta yer alan geleneksel olmayan içerikleri kaldırma ve silme hakkına sahip olduğunu belirten şirketin, bu reklamlardaki ayrımcılık yasağını ihlal eden kelimeleri tespit edip düzeltebileceğini veya kaldırabileceğini belirtirken, gerekli tedbirleri almadığı değerlendirildi. tedbirler alarak ayrımcılık yasağının ihlaline neden olmaktadır. TİHEK Kanunu’na göre, bir kişinin kanunen tanınan hak ve özgürlüklerden benzer durumdaki kişilerle eşit şekilde yararlanmasını engelleyen veya zorlaştıran her türlü muamele medeni duruma dayalı ayrımcılık teşkil eder.