Bilim dünyası 20 yıl sonra başardı! Bilinen en büyük kara delik keşfedildi
Hatta bahsi geçen gök cismi 2017 yılında keşfedildi. Hatta o yıl fotoğrafı bile çekildi. Ama dünyamızdan tam olarak 2,7 milyar ışıkyılı uzaklıkta. Bu nedenle tam bir keşfin yapılması 6 yıl sürdü. Ancak sonunda bilim adamları gök cisminin tam yerini saptayarak keşfi tamamladılar.
GÜNEŞTEN 32 MİLYAR KAT AĞIR
Gezegenimizden 2,7 milyar ışıkyılı uzaklıkta, Abell 1201 adlı bir galakside yer almaktadır. Yapılan çalışma ve gözlemlere göre bu kara delik Güneş’ten 32,7 milyar kat daha ağır. İnanılmaz bir sayıdan bahsediyoruz. Güneş’in Dünya’dan 333 bin kat daha ağır olduğunu da unutmayın.
GRAVİTE MERCEKLEME fenomeninden FAYDALANIRLAR
James Nightingale ve ekibi, ölü yıldızlardan oluşan gök cismini bulmak için kütleçekimsel merceklenme olgusunu kullandı. Bu olguya göre, düz bir çizgide ilerlemesi gereken ışıklar yerçekimi etkisiyle kıvrılıyordu. Bu şekilde, galaksiler, uzayın etrafındaki yerçekimi etkilerini analiz ederek keşfedilebilir.
2017’DE ÇEKEN İLK FOTOĞRAF
KARA DELİK KESİNLİKLE GALAKSİNİN ORTASINDADIR
2017 yılında çekilen fotoğrafın bir kara delikle ilgili olduğunu artık söyleyebiliriz. Ama o zamanlar bunu söylemek pek gerçek bir bilgi değildi. Bu konuda mutlak bir şey yoktu. O dönemde bazı bilim insanları fotoğraftaki kara noktanın bir kara delik olduğunu ve Abell 1201 galaksisinin ortasında yer aldığını belirtmişti. Bazıları buna karşıydı. James Nightingale ve grubu bu tartışmaya son verdi. Ekip, kütleçekimsel merceklenme olgusundan yararlanarak argümanlarının doğru olduğunu ve kara deliğin galaksinin tam merkezinde yer aldığını sağlamlaştırdı.
pazaryolu-ajans.xyz