Haber

TİKA, Güney Sudanlı kadınlara çevre dostu yemek pişirme sistemi sağladı

Türk İşbirliği ve Bütünleşme Ajansı (TİKA), Güney Sudan’da odun toplamak için kilometrelerce yürümek zorunda kalan kadınlara çevre dostu pişirme sistemi sağladı.

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı tarafından geliştirilen “Organik Atıklardan Kömür Briket Üretimine Dezavantajlı Kadınlara Yönelik Eğitim” sayesinde kadınlar kendi kömür briketlerini üreterek odun bulmak için kilometrelerce yürümek zorunda kalmayacak.

Güney Sudan’ın başkenti Küba çevresindeki Hai-Referandum bölgesinde yürütülen proje ile üç adet öğütücü, mikser ve kalıp pres makinesinin yanı sıra yemek pişirmek için 220 adet ısı yalıtımlı ocak kadınların kullanımına açıldı.

Projeden yararlanan kadınlar, meyvelerin çekirdek, kabuk gibi organik atıklarını güneşte kuruttuktan sonra TİKA’nın temin edeceği makinelerde öğütüp karıştıracak, malzemeleri ortaya getirerek kalıp makinesinde kömür briketleri yapacak. . Fazla olan briketler yine kadınlar tarafından pazarlarda satılarak ailenin geçimine katkı sağlanacak.

Türkiye sayesinde

Projenin açılışında konuşan Güney Sudan merkezli sivil toplum kuruluşu “Lulu Care” Program Yöneticisi Martin Masongole, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler için derin üzüntülerini dile getirdi.

Masongele, Türkiye’ye Güney Sudan’ın dezavantajlı kadınlarını unutmadığı için teşekkür ederek, TİKA’nın yürüttüğü proje ile kadınların hayatında gerçek bir yumuşama sağlanacağını, kadınların odun bulmak için kilometrelerce yürümekten kurtulacağını, Sağlanan ısı yalıtımlı ocaklar ile daha sağlıklı koşullarda yemek pişirebileceksiniz.

zara-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu