Ekonomi

Zam yerine müdürlük verelim! Özel Sektörde Asgari Ücretli ‘Yöneticiler’in Dramı

Yeni yılın prestijiyle birlikte enflasyon bazında güçlü artışlar bekleyen beyaz yakalılar, hem fiyat etiketleri hem de taban fiyat karşısında eziliyor. İş aramalarda artış olduğunu söyleyen uzmanlar, maaş artışlarından memnun olmayan çalışanlar başka şirketlere geçerek maaşlarını artırmayı planlarken gurur duydukları çalışanları elde tutmaya çalışıyor. Bu sorun yer yer başlığı artırarak çözülmeye çalışılıyor.

İş dünyası hızlı değişimlerle birçok alanda genişlemeye ve yeniliklere devam ediyor.

Havalı ‘ünvanlar’ verilen yeni nesil çalışanlar, gerçek fiyatlarındaki erimeyi hesaplayınca adeta tepeden tırnağa çöküyorlar. Peki bu unvanlar bireylere değer katıyor mu yoksa şirketler bu unvanları çalışanlarını elde tutmak için mi kullanıyor?

Çalışanların aidiyetini sağlamak için verilen “havalı unvanların” olduğunu savunan uzmanlar, tatmin olmayan çalışanın sonunda farklı bir arayışa girdiğini söylüyor.

“Yükseltme mi unvan mı?” Haber Global’de derlenmiştir. İK danışmanı Ayşe Topaktaş, sorgusunda şirketlerde verilen ‘kıdemli’ unvanların azimli çalışanlara verilmesi gerektiğini savunurken, bunun aslında bir unvan olmadığını vurguluyor.

Firmaların yetki yerine bir ölçü maaş zammı eşliğinde verdiği yakacak odunun çalışanları elde tutmak için olduğu belirtilirken, yeni mezun ‘yöneticilerin’ de enflasyon yarattığı söyleniyor.

Tabii ki buradaki en büyük argüman bu yönetici-yöneticinin ortasındaki unvanın görev bazında bize denk olmadığıdır. Çünkü bu yöneticinin yöneteceği bir grubu veya astları yoktur.

Bankacılık gibi yapılarda daha yaygın olan bu unvan sorunları Z kuşağını zorlarken beklemek yerine şirket değişikliği ile çözmeye çalışıyorlar.

Tabii bir yandan da hedef unvan olunca son yıllarda taban fiyata yenilen beyaz yakalılarda asgari ücretten düzgün maaş alan yönetici ve uzmanlar havada uçuşuyor. .

Şirketlerin büyüklüğüne göre unvanlar değişirken az çalışanı olan KOBİ’lerde yükselişin daha hızlı olabileceği de söyleniyor. Kurumsal şirketlerde bu süreçleri yöneten bir İK ve İK politikasına sahip olmak ‘yükseliş’ süresini de uzatabilir.

Türkiye’deki unvan karşılıkları, başta yazılım olmak üzere yurt dışına çıkmayı planlayan ve bu alanda yolu açık olan mesleklerde aynı karşılığı bulamayabiliyor.

Sektörde kim olursa olsun bu unvanlar çok daha kolay elde edilebilmektedir. Bazen unvan almak isteme sebebi daha iyi şirketlere daha iyi pozisyonda ve maaşla geçmek olabilir.

Bazı bölgelerde çalışanlar maaş ve unvan arasında kalabilir. Bazı şirketlerde “üst düzey yöneticiler”, bazılarının uzman olarak aldığı maaşı alıyor.

Ancak birden fazla kişi, unvanı ‘sınıf’ göstergesi olarak kabul ediyor. Resmi hayatta tanıştığınız kişilerle maaş paylaşmadığınız, ancak unvanlarınız hakkında konuştuğunuz düşünülürse, bunlar da imajınızı doğrudan etkiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu