Sağlık

Uzman uyardı! Kokusundan veya tadından anlayamazsınız!

Sahte içeceklerin ruhsatsız fabrikalar tarafından piyasaya sürüldüğünü söyleyen uzmanlar, bu içeceklerin fiyatlarının düşük olmasının tüketiciler tarafından tercih edilmesini sağladığını söylüyor. Kimya Mühendisi Öznur Eylülcim, geçersiz bandrollerle ve düşük maliyetle piyasaya sürülen bu içeceklerin tüketiciler tarafından anlaşılamadığına dikkat çekerek, “Daha ucuz ve maliyeti daha düşük olduğu için tercih edilen metil alkol” dedi. , çeşitli zehirlenmeler dahil birçok hastalığa ve hatta ölüme neden oluyor.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Gıda Teknolojisi Öğretim Görevlisi Öznur Eyilcim, sahte alkol konusuna değinerek, insan sağlığına yönelik riskleri hakkında bilgi verdi.

 

Sahte içeceklerin etiketleri de sahtedir.

Sahte içeceklerin ruhsatsız ve tezgah altı fabrikalar tarafından piyasaya sızdırıldığını belirten Öğr. Üyesi Öznur Eylülcim, “Sağlıksız olduğu kadar yasa dışı da olan bu içecekler ülkemizde kaçak olarak satılıyor. Maliyetinin düşük olması ve fiyatının düşük olması nedeniyle tercih edilen bu sahte içeceklerin etiketleri de sahtedir. “Sahte bandrollerle ve düşük maliyetlerle piyasaya sürülen bu içecekler, düşük fiyatları nedeniyle tüketiciler tarafından tercih ediliyor.” söz konusu.

 

Kokusundan veya tadından anlayamazsınız!

Tüketicinin sahte içeceği kokusundan veya tadından tanıyamayacağını belirten Eylülcim, “Tüketicinin bu konuda görevi ambalajın üzerindeki bandrolün Tarım Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi tarafından onaylı olup olmadığını kontrol etmektir. Ormancılık.” dedi.

 

Gerekli denetimler ve işlemler sıklıkla yapılmaktadır.

Eylülcim, sahte alkol üretimi ve satışı konusunda kesin bir çözüm bulunmamakla birlikte, sahte alkol üretiminin ve piyasaya sızmasının önlenmesi amacıyla yetkililerin gerekli denetim ve işlemleri yaptığını kaydederek, neyin geçersiz olduğu konusunda şu bilgileri verdi: içecekler şunları içerir:

“Sahte içecekler genellikle kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılan ve genellikle ağaç talaşının damıtılmasıyla elde edilen bir alkol türü olan metil alkolden yapılıyor. Ayrıca tarım ürünleri, kömür ve doğalgazın damıtılmasıyla da metil alkol elde edilebilmektedir. Renksiz ve uçucu olan metil alkol suyla tamamen karışabilir. Alkol üretiminde düşük maliyetle üretildiğinden etil alkol yerine sıklıkla metil alkol kullanılmaktadır.

 

İnsan sağlığını büyük ölçüde etkiliyor

Sahte içeceklerde metil alkolün yanı sıra çeşitli sağlıksız kitler, aromalar ve boyalar da kullanılıyor. Bu hile aynı zamanda gerçek içeceklerin tadına yakın sahte içeceklerin üretimini de içeriyor. “Bu içecekler yasa dışı olarak düşük fiyatlarla satılıyor ve insan sağlığını büyük ölçüde etkiliyor.”

 

Sahte içeceklerin insan sağlığına riskleri nelerdir?

Öğretim Görevlisi Öznur Eylülcim, sahte içecek üretiminde etil alkol yerine en çok kullanılan alkol türünün metil alkol olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Etil alkol ile metil alkol arasındaki ayrım ancak laboratuvar koşullarında uzmanlar tarafından belirlenebilir. Etil alkol ile metil alkolün aynı renk ve kokuya sahip olması, bunların ayırt edilmesini zorlaştırmaktadır.

Daha ucuz olması ve maliyetinin daha düşük olması nedeniyle tercih edilen metil alkol, zehirlenmelere ve hatta ölüme varan birçok hastalığa neden oluyor. Uzmanlar ayrıca sahte alkolün vereceği zararın miktarına göre değiştiğini söylüyor. Bu içecekler özellikle sınır sistemine zarar veriyor. “Görme bozukluğu veya görmenin tamamen kaybı, bilinçsiz hareketler, hareketsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi etkilerinin de olduğu biliniyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu