Haber

Türkiye, Sri Lanka’nın Bağımsızlık Günü’nü Kutladı

Sri Lanka’nın bağımsızlığının 76. yıl dönümü Ankara’da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Resepsiyona Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Oğuzhan Ertuğrul katıldı.

Sri Lanka’nın bağımsızlığının 76. yıl dönümü dolayısıyla Ankara’da bir otelde resepsiyon düzenlendi. Sri Lanka’nın Ankara Büyükelçisi Saranya Hasanthi Urugodawatte Dissanayake’nin ev sahipliği yaptığı resepsiyona, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdürü Oğuzhan Ertuğrul, çok sayıda yabancı misyon temsilcisi ve davetli katıldı. İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonda, 6 Şubat depreminin yıl dönümünde depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Sri Lanka’nın yöresel yemekleri ve dansları tanıtıldı.

‘Türkiye-SRİ LANKA PARLAMENTOLARARASI DOSTLUK KÜMELENMESİ OLUŞTURULDU’

Resepsiyonda konuşan Bakan Tekin, Sri Lanka ile Türkiye arasındaki coğrafi mesafeye rağmen ilişkilerin her zaman dostane ve karşılıklı iyi niyete dayalı olduğunu belirterek, “Geride bıraktığımız 2023 yılı ülkelerimiz açısından ayrı bir önem taşıyordu; çünkü 2023 gelecek. Sri Lanka’nın bağımsızlığının 75. yıldönümü.” Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümüne ve 100’üncü yıl dönümüne denk geliyordu. Türkiye Cumhuriyeti, o zamanki adıyla Seylan’ın bağımsızlığını 1948 yılında tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Bu değerli yıldönümlerinin yanı sıra, 2023 yılında diplomatik ilişkilerimizin 75’inci yılını kutladık. Parlamentomuzda Türkiye-Sri Lanka Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun kurulduğunu da belirtmekten memnuniyet duyuyorum. Bu vesileyle başta ticaret ve yatırım, altyapı, teknoloji, savunma sanayi ve kültür olmak üzere tüm alanlardaki işbirliklerimize yeni bir boyut kazandırmak amacıyla Asyalı ortaklarımızla bir başlangıç ​​yaptık. ‘Yeniden Asya’ girişimimiz kapsamında ilişkilerimizi geliştirmek istediğimizin altını çizmek isterim. “Bu bağlamda değerli bir potansiyele sahip olan Sri Lanka ile ilişkilerimizi geliştirmek Yeniden Asya girişimimize daha da güç katacaktır” dedi.

Bakan Tekin ayrıca, Türkiye-Sri Lanka Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlarının AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildağ ve Sri Lanka Milli Eğitim Bakanı Susil Premajayantha olduğunu açıkladı.

‘TÜRKİYE SRİ LANKA ÖĞRENCİLERİ İÇİN POPÜLER BİR YER’

Büyükelçi Saranya Hasanthi Urugodawatte Dissanayake, Sri Lanka ile Türkiye’nin deniz ticareti yoluyla yüzyıllar öncesine dayanan köklü bağları olduğunu belirterek, “İlk fahri konsolosluk 1864 yılında kurulmuş, Ankara ve Colombo’da sırasıyla 2012 ve 2013 yıllarında büyükelçilikler açılmıştır. Türkiye, Sri Lankalı öğrencilerle “İkili bağlarımız, imzalanan 13 hükümetlerarası işbirliği anlaşması ve mutabakat zaptı ile devam ediyor. İkili ticarette Sri Lanka’dan toptan çay ithalatı ve Türkiye’nin buğday unu ihracatı hakimdir” dedi.

Büyükelçi ayrıca, iki ülke arasında çifte vergilendirmeyi önleyen ve vergi kaçakçılığıyla mücadele eden bir anlaşmanın 11 Aralık 2023’te yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu