Haber

İngiltere’nin günlerdir aradığı terör zanlısı yakalandı

Londra Polis Teşkilatından yapılan açıklamada, Daniel Abed Khalife’nin yerel saatle 11.00 sıralarında başkentin batısındaki Chiswick bölgesinde yakalandığı açıklandı.

Polis yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamada Halife’nin gece bölgede görüldüğüne dair teyitli bilgi aldıkları belirtilmişti.

Görgü tanıkları, polis helikopterlerinin cuma gecesi boyunca bölgede arama yaptığını söyledi.

Londra Polis Şefi Mark Rowley, Khalife’nin kaçışının anlık bir fırsatçılık değil, “iyi planlanmış” ve “çok endişe verici” bir gelişme olduğunu söyledi.

ALARM VERİLDİ

Hapishaneye malzeme sağlayan bir kamyonun altına kendini bağlayarak kaçan 21 yaşındaki Halife’yi bulmak için ülkenin havalimanları ve limanları alarma geçirildi.

Polis, önceki gece boyunca helikopterleri harekete geçirerek cezaevinin 8 kilometre uzağında oldukça geniş bir yeşil alan olan Richmond Park’ta arama yaptı. Ancak bu çağrının mutlaka istihbarata dayalı olmadığı belirtiliyor.

Güvenlik uzmanları ve emekli polisler, Halife’nin yıllarca askeri eğitim aldığına dikkat çekti.

2019 yılında İngiliz ordusuna katılan Halife, Ocak ayında “terör eylemi hazırlama” ve “İran için bilgi toplama” suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Temmuz ayındaki duruşmasında tüm suçlamaları reddetti.

Hükümetin Khalife’ın neden çok daha yüksek güvenlikli A kategorisi hapishanesi yerine Wandsworth’a gönderildiğine ilişkin raporunun hafta sonuna kadar hazır olması bekleniyor.

RAKİP AÇIKLAMA İSTİYOR

Muhalefet ise ülkedeki cezaevlerindeki aşırı kalabalıklık ve işçi eksikliği konusunda hükümetten açıklama istiyor.

Londra Polis Şefi Mark Rowley, Londra halkını aramalara destek olmaya ve ellerindeki her türlü bilgiyi paylaşmaya davet etti.

Mark Rowley, Halife’nin hapishane hücresinde bazı defterlerin bulunduğu yönündeki söylentiyi doğrulamadı.

Rowley ayrıca Khalife’nin kendisini kamyonun altına saklamak için kullandığı bağların hangi malzemeden yapıldığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Londra Emniyet Müdürü, iyi planlandığı anlaşılan kaçışın “içeriden” takviyelerle gerçekleştirilmiş olma ihtimalini de araştırdıklarını söyledi.

“Bu bir soru işareti. Cezaevinin içinden biri ona yardım etti mi? Diğer mahkumlardan veya gardiyanlardan yardım aldı mı? Dışarıdan destek aldı mı? Yoksa hepsini kendi başına mı yaptı?” diye sordu.

Halife’nin kaçmasının ardından sınır kapılarında da kontroller başlatıldı.

NASIL TUTUKLANDI?

Şu anda 21 yaşında olan Daniel Abid Khalife, 2019 yılında gönüllü olarak İngiliz silahlı kuvvetlerine katılmış ve bu yıl 2 Ocak’ta sahte bir bomba tehdidi sonrasında Stafford’daki Beacon Kışlası’nda eğitimine devam ederken ortadan kaybolmuştu.

Birkaç hafta sonra 26 Ocak’ta tutuklanan Khalife, 28 Ocak’ta Londra’daki Wandsworth hapishanesine gönderildi.

Halife’nin davası, Terörle Mücadele Yasası ve Devlet Gizli Bilgilerini Sızdırmak’a dayanarak “düşmanın işine yarayacak bilgileri toplamaya teşebbüs etmek” ve “terör eylemlerine hazırlanmak” suçlamalarıyla 13 Kasım’da devam edecek.

Daha önceki bir duruşmada Khalife, Savunma Bakanlığı’na ilişkin çalışanların bilgilerini tutan sistemden bireysel bilgi almaya çalışmakla suçlanmıştı.

Khalife, Temmuz ayındaki duruşmada kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

KAYNAK: BBC İNGİLİZCE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu