FBI, Çin’in ABD’de gayriresmi “polis merkezleri” kurmasından derin endişe duyuyor
ABD Federal Soruşturma Ofisi (FBI) Yöneticisi Christopher Wray, Çin’in ülkesinde “gayriresmi polis merkezleri” kurmasından derin kaygı duyulduğunu belirtti.
Wray, Senato İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesi oturumunda konuştu.
Çin polisinin bu türlü merkezler açma teşebbüsünde bulunduğunu düşünmenin bile kendisine nazaran “rezalet” olduğunu vurgulayan Wray, bunun egemenliği ihlal ettiğini, isimli ve kolluk kuvvetleri iş birliği süreçlerini engellediğini söyledi.
Wray, Cumhuriyetçi Senatör Rick Scott’un bu eylemlerin ABD yasalarını ihlal edip etmediği sorusuna ise FBI’ın bunun yasal çerçevesini araştırdığı cevabını verdi.
ABD makamlarının, Çin hükümetinin ABD’deki Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e muhalif isimleri “takip, taciz, gözetleme ve tehditlerde bulunduğuna” dair çok sayıda yasal süreç başlattığını aktaran Wray, “Bu merkezlerin varlığının farkındayız. Bundan son derece endişeliyim.” sözünü kullandı.
Wray, bu merkezlerin açıldığı tek ülke olmadıklarına işaret ederek, bunun gerçek bir sorun olduğunu ve bunu öteki ülkelerdeki meslektaşlarıyla da paylaştıklarını kaydetti.
Avrupa merkezli insan hakları örgütü Safeguard Defenders, ABD’nin yanı sıra Hollanda, İspanya ve İrlanda’nın da ortalarında bulunduğu çok sayıda ülkede Çin polisine ilişkin 54 “karakolun” varlığını ortaya koyan bir rapor yayımlamıştı.
Rapor, Çin’in “polis merkezlerini” kimi vatandaşlarını ve onların ailelerine ülkeye dönmeleri konusunda baskı aracı olarak kullandığına dikkati çekmişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı ise argümanları yalanlayarak kelam konusu görevlilerin yurt dışındaki vatandaşların evrak süreçlerine yardımcı olduğu savunmasını yapmıştı.
ABD makamlarınca, ekimde, 7 Çin vatandaşına ülkedeki Çin muhaliflerine “takip, taciz, gözetleme ve tehditlerde bulunmak” suçlamasıyla soruşturma açılmıştı.