Ekonomi

Arkadaşlarınızın “Türkiye’de sizden kim böcek alır” dediği işletme 1 milyon çekirge üretiyor

Antalya’da girişimci Selami Gökgöl, yaptığı istilalarla tarım alanlarına zarar veren çekirge türlerinden birini geçim kaynağına çevirdi. Yılda 1 milyon çekirge üreten Gökgöl, “24 yıl önce arkadaşlarımla önce fikir alışverişinde bulundum. Bana ‘Ne gerek var Türkiye’de senden kim böcek alacak dediler. Doğa kim evine götürecek’.Yapalım ya da yapmayalım.Ben 19 yıldır fil ile bu işi yapıyorum’dedim.

İç pazardaki ihtiyaç doğrultusunda rehberlik mesleğini bırakıp canlı yem üretimine yönelen girişimci Selami Gökgöl, Aksu’nun Kurşunlu Mahallesi’ndeki çiftliğinde 19 yıldır çekirge üretiyor. Gökgöl, 10 dönüm üzerinde 1.5 dönüm kapalı alanda 370 kafeste yılda 1 milyon çekirge üretiyor. Pet shoplarda, kümes çiftliklerinde, akvaristlerde ve amatör balıkçılıkta canlı yem olarak kullanılan çekirgenin en büyüğü 4 TL 75 kuruşa, en küçüğü 1 TL 95 kuruşa alıcı buluyor.

‘Türkiye’de sizden kim böcek alır’ dediler”

Selami Gökgöl, çekirge üretimi fikrinin 24 yıl önce kendisinde oluştuğunu belirterek, “Önce arkadaşlarımla fikir alışverişinde bulundum. Bana ‘Ne gerek var, Türkiye’de sizden kim böcek alacak dediler. Doğanın her yerinde böcekler var, kim evine götürür’ diye düşünürken 4 arkadaş bu işe girdi. 19 yıldır bir fil için bu işi yapıyorum. Bu süreçte iki partnerim hayatını kaybetti, diğer partnerim yurt dışına gitti. Şu anda eşimle birlikte işletmeyi yürütüyorum” dedi.

En değerlisi 4 TL 75 kuruş, yeni doğan çekirge ise 1 TL 95 kuruş.

1 milyona yakın çekirge ürettiklerini belirten Gökgöl, “1 tona yakın un kurdumuz var. Yapılan işe göre fiyat değişiyor. Kurt sayısını 30 kuruşa satarken bir de yaptığımız iş var. 30 tl ye satılır bu tamamen hayvanın doğurganlığı ile alakalıdır bazı hayvanlar çok kolay üretilir özel işçiye ihtiyaç duymazsınız o hayvanın birim fiyatı düşük olur her gün çalışsanız bile Özel ihtiyaçlarınız için çekirgenin birim fiyatı yüksek. Çekirge için 5 dönüm tarlayı biçiyoruz. Çekirgelerin en değerlisi 4 TL 75 kuruş, yeni doğan çekirge ise 1 TL 95 kuruş” diye konuştu. .

“İhracat talepleri oldu, bakanlıktan yazı bekliyoruz”

Uzun süredir ihracat sorunu yaşadığını belirten Gökgöl, “Bakanlığın Avrupa Birliği’nin yayınladığı yeni Sağlık Sertifikası çerçevesinde çalışmasını bekliyoruz. Zamanında talepler oldu, siparişleri gönderemedik çünkü. bu sertifika yenilenemedi. Ancak yazışmalarımız devam ediyor, talepleri ilettik. 200 sayfalık bir rapor sunduk, ne yapalım.” Tüm belgelerimizi gönderdik, sözleşmelerimiz var. Sonucu bekliyoruz. Deprem olmasaydı bakanlık bugün bu konuyu biraz daha hızlandıracaktı” dedi.

“Merdiven altı imalatları bizi rahatsız ediyor”

Avrupa ülkelerinden talep aldığını belirten Gökgöl, “Yoğun talep var, bizi yıllardır tanıyorlar. Daha önce ihracat yapıyorduk, şimdi yine bekliyorlar. Yabancı dil bilmek, pazarlama eğitimi almış olmak önlerini açtı.” Benim için “Üniversitelere eğitim için ürün gönderiyoruz. Türkiye’de her şubede olduğu gibi bu branşta da tezgah altı üretim yapılmaktadır. Bu da bizi rahatsız ediyor” dedi. – ANTALYA

izmitajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu