Ekonomi

TİM Başkanı Gültepe: Fiyata yetişememek bizi yavaşlattı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegeler Toplantısı Antalya’da gerçekleştirildi. Sendika liderleri, TİM Delegeler Toplantısı’nda yaptıkları sunumlarda, 2028 yılında hedeflenen 375 milyar dolarlık ihracat için yapılacak çalışmaları ve bu kapsamda oluşturulan 40 projenin detaylarını anlattı.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, tüm Türkiye gibi ihracat ailesinin de Cumhuriyetin 100. yılına ulaşmanın haklı gururunu ve heyecanını hissettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu yıl aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kuruluşunun 30’uncu yıl dönümünü de kutluyoruz. İhracatçı bir aile olarak 30 yılda büyük işler başardık. Türkiye’nin kalkınmasında lokomotif rol oynadık.

İhracatımızı 30 yılda 15,3 milyar dolardan 254,2 milyar dolara çıkardık. 2022 yılında 90 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla 345 milyar dolara ulaştık. Bu yıl mal ihracatında 255 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 110 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Küresel pazarlarda talep daralmasına ve ihracatçılarımızın fiyatları korumakta zorlanmasına rağmen hedefe ulaşmak için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemize ve milletimize anlamlı bir plaket armağan edeceğiz. Bu ülkenin potansiyeline güveniyoruz. İkinci 100 yıla da bu özgüvenle başlarken, Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına sokma hedefini benimsedik. 12. Kalkınma Planı’nda 2028 yılı için öngörülen 375 milyar dolarlık ihracat hedefi bu süreçte ilk önemli sınavlarımızdan biri olacak. Önümüzdeki 5 yılı en iyi şekilde değerlendirerek 375 milyar dolar hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

“Küçülmemiz daha büyük çünkü rakip ülkelere kıyasla pahalı kalıyoruz.”

Mustafa Gültepe, Türkiye’nin kalkınması ve milletin refahı için daha çok üretip daha çok ihracat yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Ekonomi yönetiminin ihracatı ön planda tutan uygulamalarından oldukça memnun olduklarını belirten Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fiyatları tutmakta zorlanmamız ve küresel durgunluk bu yıl ihracatta yavaşlamamıza neden oldu. Maalesef pazar kayıpları yaşadık. Özellikle emek yoğun departmanlar büyük maliyet baskısıyla karşı karşıya kaldı. İlk 9 ayda 27 şubemizin 13’ünün ihracatında kayıp yaşadık. Talep daralması nedeniyle değerli pazarlarımızın ithalatında önemli düşüşler yaşandı. Ancak rakip ülkelere göre daha değerli kaldığımız için ihracatımızdaki daralma daha fazla. Ancak bırakın kaybetmeyi, yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Bu anlayışla TİM olarak hem ürün çeşitliliğimizi artırmak hem de yeni pazarlar bulmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. “TİM ve ihracatçı birlikleri olarak Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle 2023 yılını 148 ticaret heyeti, 53 alım heyeti, yani toplamda 200’ün üzerinde heyet ile tamamlayacağız.”

derince-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu