Ekonomi

Siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat’a kadar sunacak

Takvime göre, tutuklu ve taksirden hüküm giyenlerin uzaklaştırma listeleri, Başsavcılıktan talep edilen ikinci listeyle karşılaştırılacak. Değişiklikler Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütük Sistemi’ne işlenecek ve 3 Şubat’ta durdurulacak.

Seçmen kütükleri 7 Şubat’ta kesinleşecek. Seçmenlerin oy kullanacakları yer ve sandıklar ise 7-11 Şubat tarihleri ​​arasında belirlenecek.

İlçe seçim kurulları, 12 Şubat’tan itibaren mobil sandık oluşturmaya, hastalık veya engellilik nedeniyle yatalak durumdaki seçmenleri mobil sandıklara kaydetmeye ve bağlı olacakları sandık kurulunu belirlemeye başlayacak.

Listeler 20 Şubat 17.00’a kadar teslim edilecek

Siyasi parti ilçe başkanları, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyeleri seçimlerine ilişkin aday listeleri ilçe seçim kurullarına sunulur; Büyükşehirlerdeki siyasi parti il ​​başkanlıkları, büyükşehir belediye başkanı aday listelerini 20 Şubat Salı günü saat 17.00’ye kadar il seçim kurullarına sunacak.

Bağımsız adaylar da 20 Şubat Salı günü saat 17.00’ye kadar başvuru yapabilecek.

Siyasi partiler, aday listelerindeki boşlukları 22 Şubat’a kadar doldurabilecek. Bağımsız adayların da aralarında bulunduğu süreksiz aday listeleri 23 Şubat’ta açıklanacak, listelere itiraz süresi de aynı gün başlayacak. Nihai aday listeleri 3 Mart’ta açıklanacak.

Birleştirilmiş oy pusulalarının basımı ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımı 3 Mart’ta başlayacak.

Propaganda özgürlüğü 21 Mart’ta başlayacak

Propaganda özgürlüğü ve bazı seçim yasakları 21 Mart 2024 Perşembe sabahı başlayacak.

Seçmen bilgi formlarının seçmenlere dağıtımı 24 Mart’ta tamamlanacak. 28 Mart’ta ise tutuklu ve taksirli kabahatlerden hüküm giyenlerin listeleri sıkılaştırılacak.

Propaganda özgürlüğü 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00’de sona erecek. Seçmenler 31 Mart’ta sandık başına gidecek.

Doğu illerinde oy verme işlemi saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona erecek. Batı illerinde oy verme işlemi saat 08.00’de başlayacak ve saat 17.00’de tamamlanacak.

35 partinin adayları yarışacak

YSK’nın seçim takvimi kapsamında, 27 Ocak’ta yapılan kurayla seçime katılan 35 siyasi partinin birleşik oy pusulasındaki yerleri belirlendi.

Kuraya göre partilerin oy pusulasındaki isimleri şöyle:

“1 AK Parti, 2 DÜZGÜN Partisi, 3 Sol Parti, 4 Büyük Birlik Partisi, 5 Vatan Partisi, 6 Anavatan Partisi, 7 Demokratik Sol Parti, 8 Yine Refah Partisi, 9 Halkın Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partileri), 10 Türk Komünisti” Partisi, 11 Anadolu Birlik Partisi, 12 Zafer Partisi, 13 Halk Kurtuluş Partisi, 14 Türkiye Komünist Hareketi, 15 Bağımsız Türkiye Partisi, 16 Gelecek Partisi, 17 Yeni Türkiye Partisi, 18 CHP, 19 İşçi Partisi, 20 HÜDAPAR, 21 Hak ve Özgürlükler Partisi , 22 Ocak Partisi, 23 Adalet Birlik Partisi, 24 Demokrat Parti, 25 Güç Birlik Partisi, 26 Millet Partisi, 27 Milli Yol Partisi, 28 Adalet Partisi, 29 Genç Partisi, 30 Aydın Demokrasi Partisi, 31 MHP, 32 Türkiye İşçi Partisi, 33 “Demokrasi ve Terakki Partisi, 34 Saadet Partisi ve 35 Vatan Partisi”

Oy verme saatleri

YSK, mart ayında seçim yapılmasından bu yana 32 doğu ilinde mevsim koşulları ve gün batımı saatlerini dikkate alarak oy verme saatini bir saat öne aldı. Bu nedenle Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illeri ile bu illerdeki ceza infaz kurumlarında oy verme işleminin başlama ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olacak.

Bu iller dışındaki diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

haber-sogutlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu