Haber

Sivas’ta çaydanlıktan saz yapan İsmet Kekeç, ‘mutfak aletlerini konuşturan adam’ olarak anılıyor

Sivas’ta 24 yıldır saz üreten İsmet Kekeç isimli vatandaş, çaydanlıktan yaptığı sazla dikkat çekti ve ‘mutfak aletlerini konuşturan adam’ olarak anılmaya başlandı.

Sivas’ın Şarkışla ilçesinde saz üreten İsmet Kekeç, yaptığı sazıyla dikkat çekiyor. Aşıklar diyarı Şarkışla’da 24 yıldır saz üreten Kekeç, eşsiz bir çalgı yapmak istedi. Çoban arkadaşıyla çay içerken çaydanlıktan gelen ıslık sesinden etkilenen Kekeç, çaydanlıktan saz yapmak üzere yola çıktı. Yaklaşık 2 aylık çalışmanın sonunda dileğini gerçekleştiren Kekeç, çaydanlıktan saz yapmayı başardı. Kekeç, yaptığı çalgının en dikkat çekici kısmının çaydanlık olması nedeniyle çalgısına ‘Dembüş’ adını verdi. Kekeç’in yakınları, Dembüş adlı çalgısını görünce ona ‘Mutfak aletlerini konuşturan adam’ demeye başladılar. Kekeç, bu kadar farklı enstrümanlar yapmaya devam edeceğini ve yaptığı enstrümanlarla stant açmak istediğini belirtti.

“Çaydanlıktan geldiği için ‘Dembüş’ adını verdim.”

Saz gibi farklı çalışmalar yapmaya devam edeceğini belirten İsmail Kekeç, “Ben müzik piyasasıyla ilgileniyorum, müzik enstrümanları satıyoruz. Müziğin kapsamına giren her şeyle ilgileniyorum. Müziğe olan ilgim 19. yüzyılda başladı. ortaokul yıllarımda koroda solist olarak görev yaptım. 2000 yılında askerliğimi tamamladıktan sonra burayı açtım. 2000 yılında burayı açtım. Sevdiğim için bu işe yöneldim. Alırken farklı fikirler de bulduk aklımıza. satıyoruz. ‘Kayık’ dediğimiz bir çalgımız var. Tar ve sazın ortasında. Bana ‘Mutfak aletlerini konuşturan adam’ diyorlar. Bir çoban arkadaşımız çay yapıyordu, ıslık sesi geliyordu. Çaydanlıktan geliyor, eğer bu ıslık sesi duyuluyorsa bu bir türküdür, dedim ki, “Ben farklı bir enstrüman yapmak istedim. Sivas gibi aşığın ve ozanın çok olduğu bir yerde, bu kadar güçlü bir kültüre sahip olan Sivas halkının neden farklı bir enstrümana sahip olmasın diye düşündüm ve böyle bir şey yaptık. Kolay gibi görünüyor ama üzerinde bir buçuk ay çalıştım. Adını çaydanlıktan aldım.” “Buraya geldiği için ‘Dembüş’ adını verdim. Gören hayret ediyor ve beğeniyor” dedi. – SİVAS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu