Haber

NATO’dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Üyeliği onaylama zamanı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları:

Ülkemize barınma imkanlarının bir an önce sağlanması için birlikte çalışıyoruz. Dün NATO’dan müttefiklerimizin stratejik hava yeteneklerini derhal harekete geçirmesini istedik. Pakistan’da 20 bin kışlık çadırın teslim edilmesi istendi. Bu çadırları süratle yurda kazandırmak için çalışıyoruz.

Sayın Genel Sekreter bugün Sayın Cumhurbaşkanımız ile de görüşecek ve görüşmenin ardından bölgeye gidecekler. Onları orada Bakan Akar karşılayacak.

NATO’nun sağlayacağı barınma merkezlerinin yerini de görmüş olacaklar. Bu ikili görüşme fırsatı bulduğumuzda bölgesel bazı konuları da gündeme getirdik.

İsveç ve Finlandiya’nın üyelik sürecine ilişkin beklentilerimizi de dile getirdik. Provokasyonlar da hiç yardımcı olmadı. Sonuç olarak biz Türkiye olarak NATO’nun güçlendirilmesinden yanayız.

NATO misyonlarına katkıda bulunan ilk 5 ülkeden biriyiz.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA ÜYELİĞİ

İsveç ve Finlandiya’nın adaylık sürecinde süreç birlikte ilerledi. Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini İsveç’ten ayrı değerlendirebiliriz. Türkiye’nin bu iki ülkenin üyeliğine yönelik tutumu en başından beri çok net olmuştur. Beklentilerimizin karşılanması için oturduk ve müzakere ettik. Endişelerimiz giderilmelidir. Olumlu adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirdiğini söylemek gerçekçi olmaz. PKK’nın faaliyetleri devam ediyor.

Stoltenberg’in açıklamalarından satır başları:

Seni bir kez daha görmek bir zevkti. Ayrıca ittifakımıza gösterdiğiniz bağlılık için teşekkür etmek istiyorum.

Türkiye ve Suriye’ye dayanışma mesajı vermek için buradayım.

NATO’nun kuruluşundan bu yana İttifakımızın topraklarındaki en ölümcül, en korkunç felaket.

NATO adına en derin ve içten başsağlığı dileklerimi iletmek isterim. Türkiye’de ilk acil durum faaliyetlerini gerçekleştirenlerin cüretini alkışlamak isteriz.

Farklı ülkeler tarafından binlerce yardım ve acil durum arama kurtarma grubu gönderildi.

NATO müttefikleri takviye sağlamaya devam ediyor. Askeri uçaklar, uluslararası yardımları buraya ulaştırmak için gece gündüz çalışıyor. Birlikte durma zamanı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA

Bence hem İsveç’in hem de Finlandiya’nın üyeliklerini imzalamalarının zamanı geldi. Her iki ülke de önemli adımlar attı. Kuran’ın yakılmasını şiddetle kınadım. Aynı zamanda emsal teşkil eden eylemlerin önlenmesinin İsveç için değerli olduğunu düşünüyorum. İsveç hükümetinin bu eylemleri kınamasını da değerli buluyorum. Türkiye’nin kaygılarını anlayan adımlar atılacağını düşünüyorum. Bu nedenle bu iki ülkenin üyeliğinin onaylanmasının zamanının geldiğini düşünüyorum. Kabul edip etmeme kararı Türkiye’nindir.

 

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu