Haber

İran, ABD ile esir takasına hazır

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan, ABD ile hiçbir ön koşul olmaksızın esir takasına hazır olduklarını söyledi.

İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı’nın haberine göre, başkent Tahran’da düzenlenen “İran-BRICS Ortaklığı ve İşbirliği Perspektifi” konulu konferansta basına açıklamalarda bulunan Abdullahiyan, Tahran-Washington ortasında olası bir esir takasını değerlendirdi.

Esir takasını “insani bir mesele” olarak gördüklerini ifade eden Abdullahiyan, “Sayı önemli değil ama Umman ve Katar üzerinden aylardır (İran ile ABD arasında) mesajlar alınıyor. Aracı taraflarca mutabakata varılan çerçevede esir takası yapacağız.Açıkladık.” söz konusu.

Her iki ülke vatandaşlarını gözaltına aldı

ABD’de bazı İran vatandaşları yaptırımları delmekle suçlanıyor ve en az 4 Amerikan vatandaşı İran’da casusluk teziyle gözaltına alınıyor.

İki ülke arasında daha önce esir değişimi yapılmıştı. Son olarak, Haziran 2020’de İran’da tutuklu eski bir ABD askeri ve ABD’de tutuklu İranlı bir bilim adamı eş zamanlı olarak serbest bırakıldı.

Ekim 2020’de İran’da casusluk suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılan 85 yaşındaki İran-ABD vatandaşı Muhammed Bakir Namazi, “insani nedenlerle” serbest bırakıldıktan sonra ülkeyi terk etti.

Namazi’nin oğlu Siyamak Namazi şu anda casusluktan İran’da tutuklu.

varto-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu