Yaşam

Büyüleyici Bir Tarih Yolculuğu İçin Mutlaka Görmeniz Gereken Antalya Antik Kentleri

Attalos’un yurdu anlamına gelen Antalya, Bergama Krallığı döneminde kurulmuş bir şehirdir. Antik yerleşimler açısından sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en zengin şehirlerinden biridir. Günümüzde arkeologların yoğun ilgi gösterdiği antik kentler, Antalya’nın turistik ilgisinde de büyük rol oynuyor. Çok verimli anlamına gelen Pamphylia olarak bilinen, hem tarihi hem de doğal güzellikler açısından oldukça zengin olan Antalya’ya gittiğinizde görmeniz gereken antik kentleri sizler için derledik. Bu büyüleyici yapılarla tanışmanız gerekiyor.

1. Olimpos Antik Kenti

Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan Olympos antik kenti, günümüzde Muğla ve Antalya sınırlarını kapsayan bir bölgeydi ve tarihçilere göre Likya halkı tarih öncesi Geç Tunç Çağı’nda yaşamış ve antik çağın en eski halklarından biriydi. dünya. İşte Olympos, Likya’nın en önemli ve güzel noktalarından biridir. Yemyeşil ağaçların, denizin ve tabii ki tarihin güzel birleşimi olan Olympos’u çok seveceksiniz.

Adres:Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya

Ziyaretçi Yorumları: Muhteşem bir manzaraya ve doğaya sahip bir koyun kenarına kurulmuş, buz gibi akan suyu ile diğer uygarlıklara hizmet etmiş antik kentin içinden bir yol geçmektedir ve muhtemelen dünyanın en temiz denizine ulaşabilirsiniz. ​Antalya Şehre müze kart ile girilebiliyor..

2. Aspendos Antik Kenti

kurulan M.Ö. 12. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilen Aspendos Antik Kenti, Pamfilya’nın en nadide kentlerinden biridir. Birçok göçe tanıklık etmiş olan Aspendos Antik Kenti, bölgenin en zengin ve köklü yerleşim yerlerinden biridir. Aspendos denilince akla hemen tiyatro gelir. Aradan asırlar geçmesine rağmen ayakta kalan bu yapıyı mutlaka görmelisiniz.

Adres:Sarıabalı, Aspendos Yolu, 07500 Serik/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Gördüğüm en muhteşem tiyatro. Farklı mekanlarında oturup saatlerce seyredebileceğiniz bir yapıdır. Diğer antik tiyatrolara göre daha iyi korunmuş ve restore edilmiştir. Büyüklüğünden çok etkilendik. Antik tiyatroya denk gelen manzaranın zirvesine mutlaka gidin. Biraz dik ama manzarası çok güzel.

3. Myra Antik Kenti

Bir başka Likya Antik Kenti ile devam edelim. Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan antik kent Myra, Likya’nın altı büyük kentinden biridir. Görüntüsü ile turistlerin ilgisini çeken Myra Antik Kenti, görülmesi en pahalı yerlerden biridir.

Adres:Alakent, Myra Harabeleri, 07570 Demre/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: M.Ö. 168 yılında kurulduğu düşünülen Myra antik kenti, ilk girişte büyüklüğü ve manzarasıyla sizi şaşırtacak. Özellikle kaya mezarlarının olduğu kısım gerçekten şaşırtıcı. Antik tiyatro oldukça geniş bir alanda yer almaktadır. Alt kısımda protokol alanını görebilirsiniz. En çok görülmesi gereken antik kentler listesine kesinlikle eklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

4. Side Antik Kenti

Pamfilya’da yer alan Side Antik Kenti’ni duymuş veya görmüşsünüzdür. Manavgat Nehri yakınında kurulmuş olan şehir, Pamfilya döneminde en önemli liman kentlerinden biriydi. kurulan M.Ö. Antalya’ya gelen herkesin, tarihi 7. yüzyıla kadar uzanan Side antik kentini ziyaret etmesini tavsiye ederiz.

Adres:Selimiye Mahallesi, Çağla Sk., 07330 Manavgat/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Burası harika bir atmosfere sahip harika bir yer. Gerçekten bu kadarını beklemiyordum. Gündüz rotamızı sabah saatlerinde belirlerken saat 3 gibi Side Antik Kenti’ni ziyaret edeceğiz dedik. Yaklaşık 1 saat dolaşalım dedik ama bütün günümüzü orada bitirdik. Binlerce yıllık miras, binlerce yıllık hazine burası her yerde güzel. İçinde birçok yer görebilirsiniz.

5. Phaselis Antik Kenti

Phaselis’in tek kelimeyle muhteşem bir yer olduğunu söylemek abartı olmaz. Aslında turistik açıdan pek bilinmeyen Phaselis, yöre halkı tarafından yüzmek için sıklıkla tercih ediliyor. Denizin berraklığı, antik yapıların büyüsü, sakinleştirici atmosferi ve dahası Phaselis Antik Kenti ziyaret ettiğinize pişman olmayacağınız yerlerden biri.

Adres:Çamyuva, 07980 Kemer/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Antik kentin yanında tertemiz denizi ile cennet gibi bir yer. Deniz sakin, antik kentin yanındaki taşlık alanda hızlıca yüzebilir veya antik kenti ziyaret edip son liman kısmındaki kumlu kıyıdan denize girebilirsiniz. Hem kumlu hem de taşlı plaj için uygundur. Antalya’nın eşsiz lezzetlerinden biri olan Phaselis, huzurlu bir doğal mükemmellik ve tarihi değer.

6. Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti, Anadolu’nun güneybatısında, Pamfilya ve Karya bölgelerinin ortasında yer alan Likya Bölgesi’nin en nadide kentlerinden biridir. Konumu sayesinde yüzyıllar boyunca büyük gelişmeler göstererek Likya’nın ana limanı olmayı başaran bu antik kenti gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.

Adres:Kalkan, 07960 Kaş/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Fethiye-Kaş karayolu üzerinde yer alan bu antik kent, mutlaka uğramanız gereken bir duraktır. Bir zamanlar Likya Birliği’nin başkenti olan bu antik kentte, eyalet temsilcilerinin toplandığı meclis binası, amfi tiyatro ve liman yolunu mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Dilerseniz amfi tiyatronun yanındaki toprak yola çıkıp manzarayı yukarıdan izlemek için tepeye çıkabilirsiniz.

7. Termessos Antik Kenti

Antalya’nın batısında Güllük Dağı’nın zirvesinde yer alan Termessos Antik Kenti, konumu gereği Anadolu’nun en korunaklı antik kentlerinden biriydi. Şu anda kazı çalışmaları başlamadığı için pek çok sır saklayan tarihi yapı kesinlikle görülmesi gerekenler arasında.

Adres:Bayat badem, 07800 Döşemealtı/Antalya

Ziyaretçi Yorumları: Şehir olarak o yıllarda dağların eteğine nasıl bu kadar güçlü ve estetik bir mimari inşa ettiklerine şaşırıyoruz. Şehir çok büyük ve yayılmış durumda. Sagalassos’a gidenler, dağın eteğinde yer aldığı için o hissi verdiğini bilirler. Tiyatro görüntüsü meşhur evet çok güzel. Ancak -girişte değil, dağın eteğinde- nekropol alanını, sarnıçlarını (5’i çok derin ve geniş bir alan, hayran kaldım.) ve içini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

8. Xanthos Antik Kenti

Likya Uygarlığının yönetim merkezi olan Xanthos, aynı zamanda tarihi açıdan değerli antik kentlerden biridir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alan Xanthos Antik Kenti’nin meşhur hikayesi, düşmana karşı savaşan kahraman insanların, düşmana teslim olmamak için intihar ettiği yer olması ve acı hikayelerini barındırır.

Adres:Kınık, Asar Cd., 07970 Kaş/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Letoon antik kenti ile temas halinde olan bir yer. Antik tiyatro mezarları lahitler karşı konulmaz şeylerdir. 2500 yıl öncesini düşünmek ve o insanlarla birebir yerlerde yürümek olağanüstü bir duygu. Lahitlere dikkatlice bakın, harika kabartmalar var.

9. Antiochia adı Cragum Antik Kenti

Günübirlik tipler vesilesiyle yerli ve yabancı insanların uğrak noktalarından biri haline gelen Antiochia Cragum Antik Kenti, antik bölgelerin ortasındaki Dağlık Kilikya Bölgesi’ne dahildir. Bir sahil kenti olarak dikkat çeken yapı, Antalya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olmalıdır.

Adres:Güneyköy Leblebici, Gazipaşa/Antalya

Ziyaretçi Yorumları: Yaz günlerinde sakin bir koy olarak tercih edebileceğiniz Antiochia Cragum Antik Kenti, tarihi açıdan da sizi tatmin edecektir. Girişte müze kart gerektiren antik kent, gerçekten büyüleyici bir atmosfere sahip.

10. Perge Antik Kenti

UNESCO Süreksiz Miras Lisesi içinde yer alan Perge Antik Kenti, mimarisi ve göz alıcı heykelleriyle ünlüdür. Hititler döneminin Parha kenti olan Perge, Roma döneminde dillere bulaşan güzelliği ile ünlüydü ve bu güzelliğe tanık olmak için yolunuz üzerinde Antalya’ya uğramalısınız.

Adres:Barbaros, Perge Yolu, 07112 Aksu/Antalya

Ziyaretçi Yorumları: Ziyaret ettiğim en büyük antik kentti. İçerideki yapılar iyi korunmuş ya da onarılmış ve her binanın önünde yeterli bilgi vardı. Çok keyifli bir geziydi. Müzekart ile giriş yapılabiliyor, girişler saat 17.00’den sonra kapanıyor.

11. Letoon Antik Kenti

Antik Çağ’da Likya’nın dini merkezi olan Letoon Antik Kenti, diğer antik kentlerden daha küçük olmasına rağmen Likya’nın en büyük yönetim merkezi olmayı başarmıştır. Xanthos antik kentine 6 km uzaklıkta bulunan antik kent ve Helenistik döneme ait tiyatrosu, günümüzde turistik açıdan oldukça ilgi görmektedir.

Adres:Kumluova, 48370 Seydikemer/Muğla

Ziyaretçi Yorumları: UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı Xanthos ve Letoon. Bence ikisini de görmelisin. Şöyle düşünün, 2.000-2.500 yıl önce yaşamış insanlarla tam olarak nerede yaşadıklarını, nasıl yaşadıklarını, nerede yaşadıklarını vs. birçok şey düşünebilirsiniz. Toprak seni alıp götürür…

12. Selge Antik Kenti

Toros Dağları’nın eteklerinde antik bir kent olan Selge, tam anlamıyla bir dağ kentidir ve bu özelliği ile oldukça ilgi görmektedir. Likya ve Pamfilya gibi bir bölge olan Pisidya’da bulunan Selge, Lakedaimon halkı tarafından kurulmuştur.

Adres:Altınkaya, 07550 Manavgat/Antalya

Ziyaretçi Yorumları: Milli park alanı içerisinde yer alan bu şehrin doğal güzelliklerinin de içinde bulunduğu, yerleşim yerinde hala ayakta olan tiyatro, stadyum, agora, kilise ve tapınakların izlerini taşıyan Altınkaya köyünü mutlaka ziyaret edin. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait…

13. Dolichiste (Kekova) Antik Kenti

Gerçek adı Dolichiste’yi duymamış olsanız da buranın Kekova Adası olduğunu duymuşsunuzdur. Karayolu ile ulaşılamayan kent, uzun zaman önce yaşanan şiddetli deprem sonucu yıkılmalar sonucu batık kent haline gelmiştir. Özel Savunma Alanı ilan edildiği için dalış yasak olsa da tekne türlerinde adanın kalıntılarını izleyebilirsiniz.

Adres:Demre Köyü Kaş Yolu, Demre (Kale), Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Muhteşem bir deniz, olağanüstü bir doğa. Vapurla geçerken kelimenin tam anlamıyla geçmiş yüzyıllara gidiyorsunuz. Denizin altının kim bilir ne kadar harika olduğunu dalışı yasakladılar. Kesinlikle gidilmeli.

14. Antiphellos Antik Kenti

Yukarıdaki görseli sosyal medyada görmüşsünüzdür. Antiphellos Antik Kenti, hoş görünümü ile ön plana çıkan tiyatrosu ile tarihi yapısı sağlam ve harika bir konuma sahip yerlerden biridir. Kaş merkeze oldukça yakın olan Antiphellos Antik Kenti’nde mutlaka vakit geçirin, pişman olmayacaksınız.

Adres:Andifli, 07580 Kaş/Antalya

Ziyaretçi Yorumları: Şimdiye kadar ziyaret ettiğim en güzel tarihi tiyatrolardan biri çünkü şehrin içinde olmasına rağmen yapısını korumuş ve zarar görmemiş. Tarih ve doğa içinde yolculuk yapmak beni her zaman çok etkilemiştir. Kaş amfi tiyatrosunda bu yapıyı görmek beni çok mutlu etti. Zirveye ulaştığınızda deniz gözünüzün önünde. Ortada hem tarihi hem de denizi görebilirsiniz, burası mükemmel.

15. Syedra Antik Kenti

Eski adı Syedron olan antik kent, hem dağ hem de kıyı kenti özelliklerini taşıyor. Syedra antik kenti, anıtsal kapısı, sütunlu caddesi, hamamı, kilisesi, bazilikası, tiyatrosu, anıt mezarı ve sarnıcıyla dikkat çekiyor.

Adres: Yukarı, Syedra Hafriyat, Seki Mah, Merkez Sk. No:2, 07430 Alanya/Antalya

Ziyaretçi Yorumu: Ben çok seyahat eden biriyim. Birçok antik kenti ziyaret ettim. Burası benim en iyilerimin ortasındaydı. Fotoğrafçı arkadaşlar için gün batımında veya gün doğumunda süper sahneler var. Sessiz ve sakin bir yer. Kadim tarihi ile büyüleyici bir yerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu