Ekonomi

BIST şirketlerinden son gelişmeler: İhale sonuçları, kâr payı kararları ve yatırım projeleri

Investing.com – Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerden gelen son bildirimlerde ihale kazanımları, kâr payı dağıtımları ve yatırım kararları öne çıkıyor. 

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR), BOTAŞ tarafından açılan ve Türkiye’nin enerji altyapısını geliştirmeye yönelik kritik öneme sahip olan Adapazarı Kompresör İstasyonu Projesi Yapım İşi ihalesinde 2,97 milyar TL bedelle kazanan firma oldu. Projenin, doğal gaz iletim sisteminin kapasitesini ve verimliliğini artırarak enerji arz güvenliğine katkı sağlaması hedefleniyor. Kontrolmatik, projeyi başarıyla tamamlamak adına hazırlıklara başladığını duyurdu.

Bülbüloğlu Vinç Sanayi (BVSAN) ise 2024 yılı finansallarına göre 423 milyon TL net dönem kârı elde ettiğini açıkladı. Şirket, yasal kayıtlara göre hesaplanan 120,4 milyon TL’lik net dağıtılabilir dönem kârının %30’una tekabül eden 36,1 milyon TL tutarında nakit kâr payı dağıtacak. Dağıtım iki taksitte gerçekleştirilecek ve tarihler, şirketin nakit akışına göre yönetim kurulu tarafından belirlenecek. Kalan 84,2 milyon TL ise geçmiş yıl kârlarına aktarılacak.

Ford Otosan 6 milyar TL’lik temettü dağıtacak

Ford Otosan (FROTO), 2024 yılı net dönem kârından brüt 6 milyar TL tutarında nakit temettü dağıtma kararı aldığını duyurdu. Dağıtım 3 Nisan 2025 itibarıyla başlayacak. Vergi Usul Kanunu’na göre oluşan 18,59 milyar TL’lik kârın 598 milyon TL’lik kısmı genel kanuni yedek akçe olarak ayrılırken, kalan tutarın önemli bir bölümü olağanüstü yedek olarak aktarılacak. Şirketin SPK standartlarına göre hazırlanan mali tablolarda 38,86 milyar TL net dönem kârı oluştuğu ve buna göre de aynı oranda temettü ve yedek akçe ayrımı yapılacağı ifade edildi.

Dağıtılacak brüt temettü, tam mükellef kurumlar için hisse başına 17,10 TL olarak açıklanırken, diğer paydaşlar için net 14,5350 TL olacak şekilde belirlendi. Ford Otosan, kâr dağıtım politikasını yatırım ve finansman planları doğrultusunda şekillendirdiğini bildirdi.

TAV Holding temettü dağıtmıyor, yatırımlar öncelikli

TAV Havalimanları Holding (TAVHL), 2021’den bu yana yürüttüğü yoğun yatırım programı nedeniyle 2024 yılı için kâr payı dağıtmayacağını açıkladı. Şirket, Almatı Havalimanı’nın 2021’de 422 milyon dolara satın alınması, dış hat terminalinin tamamlanması ve 2024 sonunda yatırımların 257 milyon euro’ya ulaşması gibi detaylarla yatırım sürecine devam ediyor. Antalya ve Ankara havalimanlarındaki yatırımlarla birlikte şirketin 2025’e dair yatırım planları da yüksek bütçeler içeriyor.

2024 yılında Antalya yatırımları hariç konsolide yatırım harcaması 256 milyon euro olarak gerçekleşti. 2025’te Almatı hariç 140-160 milyon euro arası, Almatı için ise 150–300 milyon euro arasında yatırım yapılması hedefleniyor. TAV, bu yatırımları operasyonel nakit akışı ve borçlanma yoluyla finanse ederken, net borç tutarının 1,72 milyar euro’ya ulaştığını duyurdu. Bu gerekçelerle kâr dağıtımı yapılmaması Genel Kurul’da onaylandı.

Kızılbük GYO imar planı konusunda mahkemeden net karar aldı

Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (KZBGY), Marmaris Belediyesi tarafından yürütülen hukuki süreçlere ilişkin önemli bir gelişmeyi paylaştı. Şirket, proje parselleri olan 2518 ve 1598 numaralı taşınmazların imar durumuna dair Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından daha önce alınan olumlu kararın, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi tarafından kesin olarak onandığını duyurdu.

Kararın 5 Mart 2025 tarihinde kesinleşmesiyle birlikte, proje alanının imar durumu hukuken geçerli hale geldi. Şirket, kesinleşmiş yargı kararlarının bağlayıcılığı çerçevesinde hukuki sürecin dikkatle takip edileceğini belirtti.

DCT Trading, Yunanistan’daki iştirakinin sermayesini artırdı

Dct Trading Dış Ticaret A.Ş. (DCTTR), Yunanistan’da %98 oranında pay sahibi olduğu bağlı ortaklığı YAKA IKE’nin ödenmiş sermayesini 1,23 milyon eurodan 1,86 milyon euro’ya yükselttiğini açıkladı. Şirket, sermaye artırımında kendi payına düşen 617.400 euro’luk tutarı daha önce gönderilen sermaye avansından karşıladı.

Bu adım, şirketin yurt dışı operasyonlarındaki finansal yapıyı güçlendirme stratejisinin bir parçası olarak öne çıkıyor. Sermaye artışıyla birlikte YAKA IKE’nin faaliyet kapasitesinin genişletilmesi hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu