Ekonomi

BIST 100 endeksi ocak ayında dünyanın önde gelen endekslerini geride bıraktı

Dünya borsaları yılın ilk ayında dünya merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve Orta Doğu’da devam eden jeopolitik riskler nedeniyle karışık bir seyir izlerken, küresel borsalar arasında BIST 100 endeksi öne çıktı. pazarlar.

BIST 100 endeksi Ocak ayında yüzde 13,74 artışla 8.496,66 puana yükselirken, en yüksek seviye rekorunu da kırarak 8.577,35 puana yükseldi. Dolar bazında bakıldığında BIST 100 endeksi yüzde 10,47 değer kazanarak 280 puana ulaştı.

Yılın ilk ayında Bankacılık endeksi yüzde 9,72, holding endeksi ise yüzde 15,99 arttı. Geçtiğimiz ay tüm bölüm endeksleri artarken, en çok kazananlar yüzde 31,89 ile bilişim, yüzde 26,29 ile turizm ve yüzde 23,91 ile iletişim oldu.

Ocak ayında BIST 100 endeksinde yer alan hisse senetlerinden 96’sı yükselirken, 4’ü değer kaybetti. Bu dönemde en çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Türkiye İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Akbank ve Ereğli Demir Çelik oldu.

Söz konusu dönemde en çok artış gösteren paylar arasında Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım A.Ş. yüzde 46,08 artışla dikkat çekerken, onu yüzde 42,24 değer payı ile Tatlıpınar Jeneratör ve yüzde 42,16 artışla Akfen Yenilenebilir Enerji takip etti.

Bu dönemde yatırımcıları üzen hisseler arasında yüzde 29,79’luk düşüşle Qua Granite öne çıkarken, Hektaş yüzde 11,34, Aksa Akrilik ise yüzde 9,56 değer kaybetti.

Son 5 yılın Ocak ayı stokları

Hisse ve sektör bazında son 5 yılın Ocak ayları incelendiğinde, son 5 yılın en az 4’ünde endeksten daha iyi performans sergileyen Borsa İstanbul’da 44 hisse öne çıkıyor.

Sektör endeksleri itibarıyla bakıldığında halka arz yüzde 6,1, madencilik yüzde 5,3, spor yüzde 4,7, sigorta yüzde 4,4, metal eşya makine yüzde 3,1, elektrik yüzde 3,1 ve hizmetler endeksi yüzde 2,1 oldu. Son 5 yılın Ocak aylarının en az 4’ünde BIST 100 endeksine göre daha iyi bir performans sergiledi.

Escort Technology, Pamel Elektrik, Koray Gayrimenkul, Acıselsan, Tek Art İnşaat, Kuyas Yatırım, Kardemir (B) son 5 yılın Ocak ayının 5’inde BIST 100 endeksinden daha güçlü performans gösteren hisseler olarak öne çıktı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) risk iştahını ölçmek amacıyla oluşturduğu Risk Eğilim Endeksi (REKS) verilerine göre, 26 Ocak itibarıyla yabancı yatırımcıların risk iştahı 67,3, yerli yatırımcıların risk iştahı 63,3 olarak gerçekleşti. Tüm yatırımcıların iştahı yüzde 57,5 ​​oldu.

REKS seviyesinin 50’nin üzerinde olması risk iştahının yüksek olduğunu, bu seviyenin altı ise risk iştahının düşük olduğunu gösteriyor.

Öne çıkan borsalar arasında BIST 100 endeksi getiri açısından zirvede yer aldı

Büyük merkez bankalarının yaklaşık 2 yıldır enflasyonla mücadelede yürüttüğü şahin para politikalarının sona erdiğine dair beklentiler güçlenirken, bankaların faiz indirimine ne zaman gireceklerine dair belirsizlikler sürüyor. döngü.

Aylık performans açısından BIST 100 endeksi Ocak 2024’te dünya genelinde öne çıkan borsalar arasında zirvede yer aldı.

Yılın ilk ayında New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 1,02, Dow Jones endeksi yüzde 1,22 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,59 artarken, satış odaklı bir trend öne çıktı. Japonya hariç Asya yakasında.

Bu dönemde Çin’de açıklanan verilerin ülkede ekonomik aktivitenin zayıfladığına işaret etmesiyle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 8,43 artarken, Şangay bileşik endeksi yüzde 6,27, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 9,16 düştü. yavaşlamaya devam etti.

Avrupa borsalarında aylık bazda İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,33 düşerken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,91, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,51 arttı.

Yabancı yatırımcı ilgisi artmaya devam ediyor

Yeni yıla “Yatırımcı Günü” toplantılarıyla başlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL varlıklarını destekleyecek adımlar atmaya devam ederken, yabancı yatırım kuruluşlarından da Türkiye ekonomisine ilişkin olumlu değerlendirmeler gelmeye devam etti.

11 Ocak’ta New York’ta gerçekleştirilen toplantıda TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, büyüklüğü 50 trilyon dolara ulaşan dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200’ün üzerinde üst düzey temsilciyle bir araya geldi.

Toplantının ardından JP Morgan, TCMB’nin New York’ta düzenlediği ilk Yatırımcı Günü’ne uluslararası yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini bildirdi.

JP Morgan Küresel Makro Araştırma Lideri Luis Oganes adına yapılan açıklamada, “JP Morgan, bu hafta New York’ta düzenlenen ve yatırımcılardan yoğun ilgi gören Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ilk Yatırımcı Günü’ne ev sahipliği yapmaktan onur duydu.” sabit gelirli ve öz sermaye yatırımcıları.” Terim kullanıldı.

Yabancı yatırım kuruluşlarının TL varlıklarına ilişkin geçen yılın sonuna doğru kötüleşen olumlu değerleme raporları 2024 yılının ilk ayında da devam etti.

ABD’li yatırım bankası JP Morgan’ın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Borç Sermaye Piyasaları Başkanı Stefan Weiler, ekonomi politikalarındaki değişimin ardından uluslararası yatırımcıların yeniden Türkiye’ye ilgi gösterdiğini ve bu yıl rekor kırılacağını ifade etti. tüm tahvil ihraçlarında ve not artışında. konusunda da güçlü bir potansiyel bulunduğunu ifade etti.

Ayrıca değeri 1,5 trilyon doları aşan Norveç’in devlet servet fonu, 2023 sonu itibarıyla Türkiye’deki bazı şirketlerin hisse senetlerine 1 milyar 306 milyon 58 bin dolar yatırım yaptı.

Norveç Varlık Fonu’nun Türkiye’deki yatırımlarında yaklaşık 121,7 milyon dolarla en büyük pay Tüpraş’a ait olurken, fonun Türkiye portföyünde en büyük pay yüzde 4,18 ile Mavi Giyim’de bulunuyor.

Öte yandan geçen yılın Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), Ocak ayında 280-330 bandında dalgalı bir seyir izledi.

Ayrıca TCMB tarafından yayımlanan Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri verilerine göre yurt dışı yerleşikler yılbaşından 26 Ocak haftasına kadar toplam 65,9 milyon dolarlık net hisse satın aldı.

feke-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu