Ekonomi

Antalya’da “Gilevgi sarımsağı”na coğrafi işaret alınması için çalışma başlatıldı

Antalya’nın Elmalı ilçesi Özdemir Mahallesinde yetiştirilen “Gilevgi sarımsağı”nın dikimi yaygınlaştırılacak.

Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce, evvelden “Gilevgi” olarak isimlendirilen Özdemir Mahallesinde yaklaşık 100 yıldır yöreye has yetişen sarımsağın yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.

Bir baş sarımsakta 8-10 dişlik randımanı, aroması, lezzeti ve dayanıklılığı ile öne çıkan Gilevgi sarımsağı, Antalya genelindeki pazarlarda tercih ediliyor. Evvelce yaklaşık 300 dönüm toprağa dikimi ile hudutlu kalan bu sarımsak çeşidinin tarımı, DSİ’nin bölgedeki Özdemir Göleti’ni hizmete alması ve sulama imkanlarının sağlanması ile arttı.

Elmalı ilçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Boğatimur, gazetecilere, Gilevgi sarımsağının “ekilen altın” olarak nitelendiğini söyledi.

Bu sarımsağın bölgede yaygınlaştırılması için çalışma yürüttüklerini bildiren Boğatimur, “Keskin, mis gibi aroması olan değerli sarımsakları toprağın kalbine sevgiyle bıraktık. İki çiftçimizin tarlasına imece usulü sarımsak diktik. Gilevgi sarımsağının coğrafi işaret tescil belgesi alması için ilgili kurumlara müracaatımızı yapmaya hazırlanıyoruz.” tabirlerini kullandı.

Tarlasına Gilevgi sarımsağı dikilen çiftçilerden Ömer Aydın da eserin markalaşmasını istediğini lisana getirdi.

Aydın, “Bu sarımsak köyümüzde yıllardır dikilir. Antalya’da oldukça bilinen bir sarımsaktır. Pazarlarda vatandaşlarımız tarafından özellikle ismiyle tercih edilir. Bu ürünün bölgemizde yaygınlaşması, patent alması, coğrafi işaretle tescillenmesi sarımsağımızın ününü daha da arttıracaktır.” dedi.

Antalya’da daha evvelden de piyaz, kabak tatlısı, serpme börek, turunç kabuğu ve bergamot kabuğu reçeli coğrafik işaretle tescillenmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu