Haber

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Kuzey Kore ve Rusya Birbirlerine Askeri Destek Sağlıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki saldırganlığını sürdürmek için Rusya’ya askeri teçhizat sağladığını, Rusya’nın da Kuzey Kore’ye askeri programları için teknoloji ve destek sağladığını görüyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Japonya’da düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Güney Kore’ye gitti. Temasları kapsamında Bakan Blinken, Güney Koreli mevkidaşı Park Jin ile başkent Seul’de bir araya geldi. Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Blinken, Kuzey Kore ve Rusya’nın karşılıklı olarak birbirlerine askeri destek sağladıklarını söyledi. Blinken, “Kuzey Kore’nin Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını sürdürmek için Rusya’ya askeri teçhizat sağladığını, Rusya’nın da Kuzey Kore’ye askeri programları için teknoloji ve destek sağladığını görüyoruz. Asıl endişe bu.” Blinken, Park’la yaptıkları görüşmede Rusya’nın Kuzey Kore’ye askeri teknoloji desteğini engellemeye yönelik caydırıcı önlemleri de görüştüklerini söyledi. Rusya’nın Ukrayna işgaline destek veren Kuzey Kore dahil tüm ülkelere karşı işbirliğini sürdüreceklerini kaydeden Blinken, Çin’in Kuzey Kore ile “benzersiz” bir ilişkisi olduğunu ifade etti. Pekin’i Kuzey Kore’nin sorumluluğunu üstlenmeye çağıran Blinken, “Çin’in bu etkiyi kullanarak Kuzey Kore’yi bu sorumsuz ve tehlikeli davranıştan kurtarmada yapıcı bir rol oynamasını bekliyoruz.” dedi.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park ise Kuzey Kore ile Rusya arasındaki askeri iş birliği ve Kuzeydoğu Asya’da gerilimi artıran silah anlaşmalarının Çin’in çıkarlarına hizmet etmeyeceğini vurguladı. Park, “Güney Kore ve ABD, Çin’i bu tehlikeli eylemlerin önlenmesinde rol oynamaya teşvik etmek için çaba gösterecek” dedi. Park, Ortadoğu’daki durumu da yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Cho ile de görüştü

Japonya’da düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi’ne katıldıktan sonra dün geç saatlerde Güney Kore’ye gelen Blinken, Park ile görüşme öncesinde Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’a nezaket ziyaretinde bulundu. Blinken ayrıca Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Cho Tae-yong ile de görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Blinken ve Cho’nun, Kuzey Kore’nin Kore Yarımadası’ndaki provokatif eylemlerini tartıştığı kaydedildi. Kuzey Kore’nin Ukrayna’ya karşı kullanılmak üzere Rusya’ya askeri teçhizat ve mühimmat tedarik etmesini “şiddetle kınayan” ikilinin, Ukrayna’ya destek vermeye devam etme konusunda anlaştıkları belirtildi. Blinken’in ABD’nin Güney Kore’nin savunmasına olan bağlılığını yinelediği vurgulandı. – SEUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu